13 d’abril del 2012

Moníssima!


Continuant amb les tradicions catalanes, toca el torn de fer la Mona! Aquest any, aprofitant que m'estreno en el tema, l'he triada de Sara (mantega), l'any vinent ja tocarà fer-la de gema, xocolata...
Degut al ritme familiar d'aquestes vacances "santes" no he pogut acabar la mona fins ahir..buffa, l'any vinent hauré de fer millor el calendari. He utilitzat dos dels meus blocs de cuina prefereits Cuina per a llaminers, amb unes fotos esplèndides, i la cuina de casa.
La figura de xocolata, el pollet i l'escut culé són gentilesa dels amics del Pa de Pessic, de moment ja n'he tingut prou fent el pastís...

Bona post Pasqua i retorn de vacances...

Ingredients:

Pel pa de pessic:
3 ous
100g de farina
100g de sucre
Ratlladura de llimona
Per l’almívar:
100ml d’aigua
100g de sucre
Gotes de suc de llimona
Licor (he triat Cointreau) opcional

Per la Sara
200g de sucre
50g d’aigua
4 rovells d’ou
250g de mantega pomada

Pel farcit:
Un pot de melmelada d'albercoc

Crocant pels costats

Preparació:

Pa de pessic:
  • Es preescalfa el forn a 180ºC (350ºF).
  • Es baten els quatre ous juntament amb el sucre, fins que quedi una massa blanquinosa i espumosa.
  • S'afegeix poc a poc, la farina tamisada, i la raspadura de llimona tot barrejant-ho amb cura per tal que no es desmuntin els ous.
  • S'aboca en un motlle untat amb mantega (de 20 cm de diàmetre).
  • Es cou al forn a 180ºC durant uns 30 minuts (fins que l'escuradents surti net).
Per l'almívar:
  • Posar tots els ingredients en un cassó al foc (excepte el licor que l'afegirem quan el xarop s'hagi refredat)
  • Arrencar el bull i deixar coure uns 3 minuts. Reservar.
Per la Sara:
  • Bullir l’aigua amb el sucre durant 3 o 4 minuts fins aconseguir un almívar espès.
  • Abocar l’almívar en forma de rajolí sobre els rovells sense deixar de batre amb les varilles elèctriques fins que es refredi l’almívar.
  • Incorporar la mantega i batre fins que quedi ben homogeni. Reservar.
Muntatge:
  • Mullar amb almívar un primer pis de pa de pessic. Escampar la melmelada i cobrir amb un segon pis de pa de pessic.
  • Cobrir el pis superior amb la Sara.
  • Allisar bé la part superior i enganxar l’ametlla filetejada o crocant per tot el voltant.
  • Adornar al gust de cadascú: amb l'ajuda d'una mànega pastissera  o cobrir-la tota d'ametlla filetejada
No us deixeu la figura, les plomes i els pollets!


ah!! i amb aquesta mona participo al 11è repte de l’Annie del bloc Pastissets

28 de març del 2012

Flam-brownie o pastís màgic



Si busqueu una recepta, original, fàcil, bona i sorprenent aquesta és la vostra! El flam brownie l'he trobat a molts blocs, però continuo sent fidel a la Gemma Clofent. Se'n diu també pastís màgic perquè les capes s'inverteixen durant la cocció, el perquè no el conec si algun químic m'ho sap explicar li agrairia que em deixés un comentari. El resultat és una combinació de textures visuals i gustatives boníssima i molt original, us el recomano 100%!
Aprofito per donar-vos a conèixer els "becs d'Arbeca" pastes dolces (que acompanyen el pastís) creades i elaborades pels nostres amics, que saludo de tot cor, de la Pastísseria Pa de Pessic d'Arbeca i us convido a visitar la seva pàgina del facebook i gaudir de l'exposició de mones de Pasqüa que ja tenen preparades!

Ingredients (per 5 persones)
  • 50g de dolç de llet
Pel flam:
300ml de llet
1 beina de vainilla o extracte en pols
2 ous
75g de sucre

Pel brownie:
100g de xocolata de postres
75g de mantega
75g de sucre
1 ou
50g de farina
1 pessic de sal
1/2  culleradeta de llevat

Preparació:
  • Posar la llet en un cassó amb la vainilla oberta al llarg. Quan arrenqui a bullir, parar el foc i reservar.
  • Preparar el brownie: fondre la xocolata amb la mantega al microones. Afegir el sucre i l'ou batuts. Incorporar la farina tamisada, la sal i el llevat. Repartir el dolç de llet al fons d’una flamera rectangular ben untat amb mantega i abocar-hi la preparació del brownie.
  • Pel flam: batre els ous amb el sucre. Afegir la llet reservada i abocar amb compte sobre el brownie.
  • Tapar el motlle amb paper d’alumini i coure-ho al bany Maria al forn durant 20 minuts a 200º.
  • Baixar la temperatura a 180º, treure el paper d’alumini i coure-ho durant 40 minuts més.
  • Deixar refredar i desemmotllar girant el pastís de cap per avall.oooh? les capes s'han invertit!

22 de març del 2012

Pastís Sacher, tot un clàssic!



Feia molts dies que tenia al cap fer un pastís Sacher, però no trobava el temps per dedicar-m'hi. I per fi m'he decidit a fer-lo aprofitant la ocasió del dinar a casa la família Constantí Lavado, l'ocasió s'ho mereixia i el gran ternasco que la Carol ens tenia preparat també! Ja us podeu imaginar com de tips vam quedar...és una autèntica bomba de xocolata!
Al final de la recepta us deixo el link a la web de l'Hotel Sacher de Viena, lloc on trobem l'original Sachertorte des de  l'any 1876. Però la recepta data del 1832 i va ser creada pel pastisser Franz Sacher en honor a una visita relacionada amb el príncep d'Àustria.

Ingredients

Pel pa de pessic:
230g de sucre
100g de d’ametlla en pols
5 ous
50g de farina
25g de cacau en pols
50g de xocolata al 70%
50g de mantega

Per la trufa:
160g de nata líquida
125g de xocolata de cobertura 70% cacao

Per la cobertura:
• 150ml de nata líquida
• 150g de xocolata de cobertura
• 75g de mantega

Pel farcit:
• Almívar: 110gr aigua+100gr sucrre+1 raig de ron
• Melmelada de gerds o albercoc

Preparació:

El pa de pessic:
  • Separem els rovells de les clares de 3 ous. Separem 60g de sucre del total.
  • Barrejar la farina d’ametlla amb els 170g de sucre restants. Afegir els 3 rovells d’ou i els 2 ous sencers d’un a un, incorporant bé abans d’afegir el següent.
  • Fondre la xocolata i la mantega al microones a baixa potència. Afegir-la a la barreja anterior i remenar.
  • Muntar les clares a punt de neu amb el sucre reservat, una bona estona llarga perque amb el sucre costa més que es muntin al punt de neu. Incorporar-les amb suavitat a la barreja.
  • Afegir amb suavitat la farina i el cacau tamisats i remenar poc a poc.
  • Repartir bé la barreja en una safata de forn, ha de queda d’1cm de gruix. Si us sobra  barreja repetir el procésen una segona cocció. Coure-ho uns 8 – 10 minuts a 200º amb el forn ja calent.
La trufa:
  • Escalfar la nata líquida en un cassó i quan arrenqui el bull  abocar-la sobre la xocolata trossejada. Esperar 2 minuts i barrejar bé fins a obtenir una mescla homogènia. Reservar a la nevera unes hores.
L'almívar:
  • posar en una cassola al foc 110gr d'aigua+100gr de sucre i un raig de ron i deixar bullir una estona. Deixar refredar.
 
La cobertura:
  • Escalfar la nata líquida i quan arrenqui el bull abocar-la sobre la xocolata trossejada i la mantega a trossets. Esperar 2 minuts i barrejar bé fins a obtenir una mescla homogènia. Mantenir-la calenta en un bany Maria fins el moment d’utilitzar.
Pel muntatge del pastís:
  • Tallar les planxes de pa de pessic en la forma desitjada.
  • Posar una base de pa de pessic, humitejar-la amb almívar i cobrir-la d’una capa de melmelada.
  • Tapar amb una segona planxa de pa de pessic, humitejar-la amb almívar i cobrir-la amb una capa de trufa.
  • Tapar amb una tercera capa de pa de pessic, humitejar-la amb almívar i cobrir-la amb una finíssima capa de trufa. Abocar la cobertura de xocolata pel damunt i deixar refredar. Decoreu al vostre gust.
Per veure la recepta i l'orígen de l'autèntic Pastís Sacher feu clic aqui

19 de març del 2012

Crema catalana pel dia del pare


La crema catalana és un postre típic del 19 de març: sant Josep. Amb aquesta recepta vull felicitar a tots els Joseps, Joses, Peps, Pepitos i Pepes que conec! I sobretot a tots els qui sou pares i us heu emocionat davant la mirada dels vostres petits quan us han fet un fort petó pel vostre dia!
Imagino que de variants de receptes de crema catalana en volten moltes pels diferents blocs. En el meu cas segueixo sent fidel a la Gemma de la cuina de casa, adaptant les quantitats per a 4 persones.

Feliç dia pares i Joseps!

Ingredients:
4 rovells d'ou
1/2 l de llet
100gr sucre
20gr maizena
una branca de canyella
la pell d'una llimona

Preparació
  • Dissoldre la maizena en un rajolí de llet freda en una bol
  • En un cassó al foc, posar la resta de la llet amb el sucre, la canyella i la pell de llimona. Quan arrenqui el bull, treure del foc i deixar refredar una mica.
  • Afegir els 4 rovells d'ou en el bol de la maizena i batre.
  • Afegir la llet ja temperada, barrejar i colar.
  • Tornar a posar la crema al foc, remenant sense parar i notareu que poc a poc es va espessint.
  • A la que arrengui el bull, treure del foc i repartir en cassoletes.
  •  Filmar a pell amb paper film per evitar que faci crosta, deixar refredar i reservar a la nevera.
  • Al moment de servir, espolsar sucre per sobre i cremar-lo amb un cremador.
i fins l'any vinent!

5 de març del 2012

Cor de poma i maduixes

Ara que és temps de maduixots no em puc estar de comprar una safata plena d'aquests fruits vermells que enamoren però després? Cal menjar-los ràpid o es fan malbé en un tres i no res. Doncs per aprofitar els que em queden de l'última compra us presento una coca que fa temps que porto fent-la i la recepta de la qual, guardo en un paper arrugat i tot tacat d'una revista de puericultura. El resultat és una coca molt gustosa, espessa  i molt dolça degut a la mantega que porta que combina perfectament amb la poma i la maduixa. L'aportació de la maduixa és meva ja que la recepta original es presenta amb fruits vermells. Aqui la teniu:

Ingredients:
150g mantega sense sal
320g sucre
2 ous lleugerament batuts
250g de farina tamisada
20g de llevat en pols
160ml de crema de llet
1 culleradeta d'extracte de vainilla
2 pomes mitjanes o 1 poma gran
4 o 5 maduixots grossos
Sucre llustre
Preparació:
  • El motlle utilitzat pot ser de silicona o d'alumini. En aquest cas cal engreixar-lo amb mantega i a sobre posar-hi paper de cuinar. En el cas de silicona només l'he untat amb una mica d'oli.
  • Batre el sucre amb la manetga una mica fosa fins aconseguir una crema una mica esponjosa i ben lligada. Atenció: utilitzeu una bona batedora de varetes fortes perque la crema es espessa i us les pot deformar.
  • Afegir els ous d'un en un prèviament batuts. Continuar batent.
  • Afegir la farina tamisada, el llevat, la cema de llet i l'extracte de vainilla. Batre fins que tots els ingredients estiguin ben lligats.
  • El resultat és una massa espessa. Amb l'ajuda d'una espàtula exteneu  una part de la massa per dins el motlle ( més o menys d'un gruix d'uns 5mm)
  • Talleu les pomes a làmines fines i repartiu-les per sobre de la massa de manera uniforme
  • Cobrir les pomes amb la resta de la massa.
  • Feu els maduixots a làmines i repartiu-los per sobre de la massa pressionant-los lleugerament per tal que s'enfonsin una mica
  • Forn preescalfat a 180º.Una vegada calent fornegeu el pastís entre 40 i 50 minuts. La part e sobre del pastís ha de quedar rossa.
  • una vegada fred i desemmollat, repartir sucre llustre per sobre

Vigileu amb les porcions! Un de petita us deixarà ben tips!

28 de febrer del 2012

Doble recepta: el trenet i mousse de maduixes




Se que el títol de l'entrada no és gaire gastronòmic, però així és com el va descriure el Martí el dia del seu tercer aniversari.. i és que els seus 3 anys s'ho mereixien!
Aquest ha estat un cap de setmana de celebració: dissabte festa d'aniversari infantil, diumenge aniversari familiar, i dilluns aniversari escolar!
Per tant, com que ha estat un com cap de setmana especial, també deixo una entrada especial: doble recepta de pastís d'aniversari! I de passada m'estreno en la participació al bloc de Memòries d'una cuinera amb la meva aportació al tema dels pastísos d'aniversari!



Per la festa infantil res millor que el Trenet, fet de pa de pessic amb farina integral ( ja que hi havia nens amb algunes intol·lerancies) i moooolta xocolata amb lacasitos, els dos ingredients preferits del meu fill. Teniu la recepta del pa de pessic aqui  Pel muntatge vaig utilitzar dos motlles de cake, un per la locomotora i un pel vagó. La xemeneia està feta amb filipinos. Les rodes amb motlles per  a muffins. La resta de parts estan creades amb jocs de volums de trossos que retallava del cake. Vaig inspirar-me amb un dels trens preferits del Martí, el Thomas. Per la cobertura de xocolata: 200 gr de Nestle postres, 200gr de nata líquida i 60 gr de mantega, tot fos per fer la cobertura. Les vies estan fetes amb Mikados. Les diferents parts les enganxava amb la mateixa xocolata. només cal molta paciència i ganes de fer-ho!


Per la festa familiar vaig optar per un pastís més fresc i suau: un mousse de maduixes extret del bloc de la Mercè del Destapant cassoles. Recordeu que cal fer-lo com a mínim la nit abans, a mi em va costar de quallar una mica, però el gust va resultar boníssim!

Ingredients:
4 iogurts naturals
100gr de sucre
1 sobre de gelatina de maduixa Royal
400 gr de nata
500 gr de maduixots
suc d'una llimona
Per la cobertura: 1/2 sobre de gelatina royal de maduixa, 125gr+125gr d'aigua, xocolata negra per la decoració.

Preparació
  • en un cassó al foc barregem els 4 iogurts amb esl 100gr de sucre fins al punt d'embullició
  • retirem del foc i hi afegim 1 sobre de gelatina de maduixa
  • amb el turmmix triturem totes les maduixes amb el suc de la llimona i les barregem al cassó quan aquest s'hagi refredat una mica
  • muntem la nata i l'afegim a la mescla molt a poc a poc de manera que anem embolcallant tot el puré.
  • utilitzem un motlle desmuntable i ho posema  la nevera que reposi unes quantes hores
  • per la cobertura: 1 hora com a mínim abans de servir-lo fem la cobertura. Escalfem 125 gr d'aigua fins embullició. Ho barregem el 1/2 sobre de gelatina i seguidament aboquem 125gr d'aigua freda. Ho deixem refredar una mica i ho aboquem a poc a poc sobre de la mousse. Ha de reposar a la nevera.
  • la decoració amb xocolata la fem utilitzant un biberó de pastisseria o el decopen de Lekue que va de conya
i a bufar les espelmes!!!
Per molts anys Martí!

23 de febrer del 2012

Coca de llardons i bunyols de quaresma

 
 
Coca de llardons
 
Bunyols de Quaresma (bunyols de vent)

Com heu passat el Carnestoltes? Us heu disfressat? Avui dimecres de cendra és l'inici de la quaresma, per tant, 40 dies per buscar receptes i preparar la Mona de Pasqua. Però abans vull fer un recull d'aquests dies de festa i aprofitaré per ajuntar dos receptes que hem fet a casa: la tradicional Coca de Llardons de Dijous Gras  i els Bunyols de Quaresma, que en aquesta ocasió els he fet de vent. Totes dos receptes han estat extretes del bloc de la Gemma Clofent, la Cuina de casa.  Com ja sabeu sóc mare de dos nens, per tant no puc evitar penjar una foto dels meus petits disfressats! la dels pares millor la guardo.

Coca de Llardons
Ingredients:
1 làmina de pasta de full
100g de llardons una mica picats
sucre
pinyons
1 ou
licor d’anís i canyella en pols

Preparació:
  • Estirar la làmina de pasta de full amb un corró, pintar-la amb una mica d’anís i espolsar-la amb canyella.
  • Dividir imaginàriament la làmina en tres parts longitdinals.
  •  Escampar per sobre la franja central la meitat dels llardons i sucre. Doblegar una banda sobre la franja central i xafar-la una mica amb el corró.
  • Tornar a posar anís, canyella, la resta de llardons i sucre.
  •  Tapar amb l’altra banda i tornar a xafar-la amb el corró. 
  • Pintar la coca amb l’ou batut i espolsar-la amb la resta del sucre i els pinyons. Coure la coca al forn a 190º fins que sigui daurada, uns 30 minuts.
Bunyols de Quaresma (bunyols de vent)
 
Ingredients: (per uns 40 bunyols petits)
125ml de llet
75g de farina
60g de mantega
3 ous
sal
anís sec
sucre

Preparació:
  • Posar la llet i la mantega en un cassó al foc, amb un pessic de sal. Quan la llet bulli i tota la mantega s’hagi fos, afegir d’un sol cop tota la farina tamisada i deixar coure, sense parar de remenar, fins que aquesta massa es separi de les parets del cassó.
  • Retirar la cassola del foc, afegir un ou i remenar amb espàtula fins que quedi homogeni. Afegir el segon ou. El tercer ou el batrem abans i l'anirem afegint a poc a poc perque depenent del tamany potser no caldrà posar-lo tot.La pasta no ha de quedar ni molt espessa ni massa líquida. Ha d'anar caient a poc a poc des de l cullera a la cassola.
  •  Fregir petites porcions de la pasta en oli calent, i millor fer-ho amb fregidora perque s'inflaran molt ràpid.
  • Quan estiguin, encara calents, mullar-los amb una mica d’anís sec i arrebossar-los amb sucre.
Bon profit!


I ara els meus petits...

20 de febrer del 2012

Pastís de mascarpone amb fruites del bosc

 
Avui us penjo el pastís d'aniversari que li vaig preparar a la meva àvia.. 83 anys! Una dona treballadora, forta i sempre al servei dels altres, i que malgrat l'edat, sempre em té els seus canalons "celestials" per quan la visito... felicitats iaia! La recepta està treta del bloc de la meva veïna santsenca, la Mercè del Destapant cassoles. Només amb la combinació de colors que presenta ja et fa la boca aigua...fàcil i ràpid! I sobretot...
...boníssim de veritat!
 
Ingredients:
2 iogurts
1 mida de sucre (la del iogurt)
1 mida de farina
3 ous
250 de nata líquida
3/4 de tarrina de mascarpone
fruites vermelles (a la Sirena n'hi ha un que va molt bé!)
trossets de xocolata blanca per decorar
Preparació:
  • Barregem els iogurts, la nata líquida, els ous, el mascarpone, el sucre i finalment mesclem la farina tamisada mentre anem barrejant amb una espàtula.
  • Escalfem el forn a 180º i coem  uns 30-40 minuts.
  • Deixem refredar. 
  •  En una paella escalfem les fruites vermelles amb una mica de sucre a gust fins que deixin anar el seu suc. Escampem suc i fruites per sobre el pastís. Reserveu-vos una mica de suc per tirar-lo per sobre de cada porció de pastís i decorar el plat.

11 de febrer del 2012

Flam de coco


Un postre fresc i lleuger que baixa en un tres i no res, tret del bloc de la Gemma, la cuina de casa, amb el canvi del gust de llimona per suc de taronja natural! Si encara teniu sobres de coco de la temporada de panellets ( a casa nostra és molt típic perque els panellets de coco són els que menys ens agraden) aquesta recepta es perfecta per aprofitar-les. La textura final és sorprenent ja que l'efecte final combina una capa de flam amb una capa de coco. Ja ho sabeu, si teniu convidats amants del coco, aquesta recepta és fàcil, ràpida i us farà quedar molt bé!

Ingredients:
100g de coco ratllat
500ml de llet
4 ous
100g de sucre
el suc d'una taronja
Caramel

Preparació:
  • Estovem el coco amb la meitat de la llet.
  • Escalfem la resta de la llet amb el suc de taronja Quan arrenqui el bull barrejar amb el sucre i els ous que prèviament haurem batut,
  • Afegir el coco amb la resta de la llet i abocar dins un motlle caramel·litzat
  • Coure-ho al bany Maria al forn a 150º, prèviament escalfat, durant 1h i 30 minuts.
  • Deixar refredar i reservar a la nevera fins el moment de servir.Decoreu amb una mica de coco espolvorejat per sobre del flam
i cap dins!



2 de febrer del 2012

Coca de magdalena amb virutes de xocolata


A casa nostra, llevar-se un dissabte i no tenir un bon esmorzar preparat és començar el cap de setmana amb el peu esquerra. Per això els dijous o divendres em dedico a preparar alguna coca per gaudir-la tots junts a casa. Aquesta setmana vaig triar la coca de magdalena de la Mercè del Destapant Cassoles, però amb l'additiu de les virutes de xocolata. És boníssima, esponjosa i baixa de meravella!! Us la recomano! Aquesta coca no va arribar ni al dilluns...

Ingredients:
150 de llet
225 de farina
180 de sucre
2 ous
1 sobre de llevat
125 d'oli de girasol
essència de vainilla
un rajolí d'oli per untar el motlle

Preparació:
  • Barregem els següents ingredients: la llet, el sucre, l'oli de girasol i els rovells d'ou fins que la massa estigui lligada.
  • Afegim l'essència de vainilla i la farina barrejada amb el llevat passada pel
  • Muntem les clares a punt de neu i les afegim a la crema molt a poc a poc perque no s'abaixin gaire.
  • Afegim un grapat de virutes de xocolata i les barregem a la crema a poc a poc
  • Untem el motlle de silicona amb un rajoli d'oli. Si és un motlle d'alumini millor fer-ho amb mantega
  • Omplim el motlle amb la crema i a lúltim moment  escampem sucre per sobre ( unes quantes cullerades)
  • Preescalfem el forn a 220º uns i enfornem (per sobre i per sota) 15 minuts aproximadament. El sucre de sobre ha de quedar morenet.


l'esmorzar del dissabte...

31 de gener del 2012

Crostata de mermelada de préssec



Aqui teniu  una recepta típica italiana que em va passar una de les persones més enamorades que conec d'Itàlia, la Mònica. La "Crostata" és un postre típic italià, de les quals se'n poden fer moltes varietats, però la recepta clàssica és amb mermelada d'albercoc o préssec. Hi ha zones d'Italia que les farceixen amb ricotta i trossos de xocolata,mmm...queda pendent!  La recepta està extreta del bloc milyunarecetas.blogspot.com que la Mònica em va passar, animeu-vos a fer-ne una! Segur que si feu la pasta brisa casolana us quedarà molt més bona que la comprada. Jo per falta de temps i volent aprofitar-ne una que tenia comprada vaig elaborar la recepta amb només 10 minuts.

Ingredients:
1 paquet de pasta brisa
Mermelada de préssec
sucre llustre

Preparació:
  • extendre la pasta brisa sobre un full de paper de forn i aplanar-la una mica amb el rodet
  • retallar la pasta creant un cercle amb el mateix diàmetre del motle que utilitzarem (de quiche)
  • guardar els retalls de pasta que ens sobrin
  • utilitzar un motlle de quiche i cobrir-lo amb el paper i la pasta adaptant-la a la forma del motlle.
  • amb una forquilla punxarem el fons de la pasta per evitar que s'infli durant la cocció
  • extendre la mermelada deixant els marges lliures
  • extendre amb el rodet la pasta que ens ha sobrat i fer tires llargues amb l'ajuda d'un ganivet o tallador de pizza
  • cobrir el pastis amb la mitat de les tires ( com si fos un escut de barres...)
  • tornar a cobrir el pastis amb la resta de tires col·locades transversalment a les d'abans
  • doblegar els marges de la crostata cap endins
  • preescalfar el forn a 180º
  • fornejar la crostata uns 40 minuts
  • quan estigui freda espolvorejar amb sucre llustre
Perfecte per esmorzars, berenars...

29 de gener del 2012

Pastís tres xocolates


Cada ocasió que se'm presenta per fer postres casolans intento fer una nova recepta. La d'avui està treta del bloc de la Gemma, la cuina de casa, però apareix en la majoria de blocs de cuina que estic consultant. És difícil saber qui el va penjar primer, però l'important n'és el resultat, i cal dir que de gust va quedar boníssim, però el tema presentació va ser una míca difícil ja que per quallar bé va necessitar moltes més hores de les que pensava i el primer tall va quedar desastrós. Per sort la nostra amiga i madrina dels meus fills, estava allà per fer-me costat i gaudir del bon gust de les xocolates. Llàstima que no es va poder emportar un tros per l'Alberto, n'hi dec un!

Ingredients:
150g de xocolata negra
150g de xocolata amb llet
150g de xocolata blanca
150g de sucre
750ml de nata per muntar
750ml de llet
3 sobres de quallada en pols Royal
un paquet de galetes Maria
60g de mantega
un rajolí de llet

Preparació:
  • Per fer la base: triturar tot el paquet de galetes. Afegir la mantega fosa, un rajolí de llet i barrejar bé amb una espàtula fins que quedi una massa ferma i homogènia. Estendre bé per tota la base d’un motlle desmuntable d’uns 26cm.
  • Posar en un cassó la xocolata negra trossejada, 75g de sucre, 250ml de llet, 250ml de nata, un sobre de quallada i escalfar sense que arribi a bullir (90º aproximadament) remenant bé perquè no s’enganxi la xocolata (com si féssim xocolata desfeta)i vigilant que no quedin grumolls de quallada. Abocar sobre la base de galetes. El procediment de cada capa és el mateix. Però les quantitats de sucre varien.
  •  Amb la xocolata amb llet posem 50g de sucre (la resta igual que abans). Abocar sobre la capa de xocolata negra amb compte perquè no es barregin. Es pot utilitzar una cullera de sopa per tal que la caiguda no sigui tant violenta i mescli les capes. La tercera capa de xocolata blanca es mescla amb 25g de sucre.
  • Posar a la nevera i deixar quallar bastantes hores abans ( mínim 12h).  Decorar al gust i servir fresqueta de la nevera.
Fresqueta i dolça, boníssima!


25 de gener del 2012

Coca "marbre" de xocolata


Tornem a començar el curs i la feina, per tant cal tenir bons esmorzar i berenars preparats per agafar forces per tota la setmana ( però us asseguro que no dura ni 3 dies fora de la panxa). Us proposo una altra recepta de la Mercè de Destapant cassoles, ella l'anomena coca bicolor, a mi m'agrada dir-li coca marbre ja que els jocs de colors i formes que crea la xocolata m'ho recorda. Ella utilitza 25 gr de cacau, jo he aprofitat xocolata nestle postre que tenia.
A gaudir-la!

Ingredients:
250 de mantega
250 de sucre
325 de farina
4 ous
175 de llet
100 gr de xocolata nestle postre
uns 10 gr de cacau pur
2 culleradetes de cafè, de llevat
essència de vainilla
Preparació:
  • Barregem el sucre i la mantega que estarà a temperatura ambient quasi tirant a líquida, amb les varilles elèctriques fins aconseguir una crema
  • Afegir la llet i els rovells a poc a poc
  • Barrejar el llevat amb la farina i amb un tamisador abocar-la sobre la crema barrejant de mica en mica
  • Muntar les clares a punt de neu i afegir-les a la massa fins que quedin ben integrades
  • Dividir la massa en dues parts i incorporar la xocolata que haurem desfet prèviament al microones junt amb el cacau dissolt en una mica d'aigua i a  l'altra part li tirem una mica d'essència de vainilla
  • Untar amb mantega un motlle de cake i abocar les masses en capes alternant els colors.
  • Preescalfar el forn a 180º i enfornar el pastís uns 45-50 minuts
  • Deixar refredar i desenmotllar.
Boníssima!
els amics de Cal Fuguet de la Cerdanya s'han animat a fer-lo...

...i mireu quin resultat! quina pinta!

Cal Fuguet és una casa rural amb apartaments situats a Urtx, al cor de la Cerdanya... consulteu aquest link  no calen comentaris veient les fantàstiques fotos del lloc i els seus voltants!! ah!! i no cal parlar de la bonaa collida que tindreu, 100% recomanable! a nosaltres ens hi veuran una vegada arribi el bon temps!!
feu clic  aqui

16 de gener del 2012

Coca de torró de xixona amb dedicatòria


Coca de torró de Xixona


En vàrem deixar un tros pels tres Reis Mags!

Es nota que he començat la meva jornada laboral d'abans.. no tinc temps d'escriure ni de cuinar! Encara em quedava per publicar la coca que vaig fer amb els excedents de torró de xixona de Nadal i que vaig treure del blog de la Mercè, Destapant Cassoles, molt recomanable! i de fet vull dedicar-li l'entrada! Ens ha regalat unes hores molt maques i simpàtiques al Martí i a mi ja que aquestes vacances de Nadal hem assistit als tallers de pastisseria del Baltà Farinetes realitzats per ella i amb molta traça amb els nens ( i paciència!) us en deixo un record a través d'algunes fotos...

Ingredients:

200gr de torró de xixona
3 ous
80 gr de sucre morè
1/1 sobre de llevat
200 ml de llet
20 gr d'oli
220 gr de farina
Preparació:
  • Barrejar el sucre, la farina i el llevat
  • Batre  els ous i afegir-hi la llet, l'oli i el torró trocejat o esmicolat, depenent de si volen trobar trossos de torró una vegada la coca estigui cuita
  • Unim els 2 preparats i els barregem amb la batedora fins que ens quedi la massa lligada
  • Untar un motlle amb mantega i omplir-lo amb la mescla final.
  • Forn a 175º unes 20-25 minuts observant que quedi ros de sobre.
  • Una vegada refredat es desmottla i s'empolvora amb sucre fi.
Us deixo unes quantes fotos del taller amb la Mercè: croissants, tortell de Reis, massa de pizza... el Martí està fet tot un forner!

3 de gener del 2012

Mousse de torró de xixona amb sorpresa

Estem a la recta final de les festes, només queda esperar l'arribada dels Reis dels quals ja els hi tinc feta una llista de "gadgets" de cuina que tinc ganes d'estrenar. Aquest Nadal ha sigut el primer que hem celebrat a casa nostra, això vol dir que ens va tocar pensar menú de Nadal, comprar-lo, fer-lo.. però ens vàrem sortir prou ben parats. Aquest va ser el menú:

Entrants freds: canapes estrella, broquetes de gambes i pinya, rollets de salmó farcits de formatge fresc i nous, amanida de Nadal.
Entrants calents: voulvants de mascarpone i xampinyons, pastes salades, cloïsses a la marinera
Copa de brou de Nadal amb broqueta de galets i pilotetes
                                                        Rodó de porc empanat amb pasta de full
                                                     i compota de poma

                                             i de postre...

       Copa de mousse de xixona amb sorpresa de xocolata


La recepta la vaig treure del bloc de la Gemma Clofent, la Cuina de casa, i és la següent:

Ingredients (per unes 6 copes)

300g de torró de Xixona
250ml de nata per muntar
100ml de llet
30g de sucre
3 fulles de gelatina
3 ous
1/2 copa de conyac
1 natilla de xocolata

Preparació:
  • Posar en remull la gelatina en aigua freda.
  • Separar els rovelles de les clares.
  • Batre els rovells amb el sucre fins a blanquejar.
  •  Escalfar la llet, abocar-la sobre els rovells i tornar-ho al foc fins que comenci a espessir, a uns 82º
  • Afegir la gelatina escorreguda i dissoldre-la bé.
  • Afegir el conyac, el torró trossejat i triturar-ho amb el túrmix fins que quedi ben fi. Deixar refredar una mica.
  • Semi muntar la nata i afegir-la amb compte a la mescla del torró.
  • Muntar les clares a punt de neu i afegir-les suaument a la barreja remenant de dalt a baix molt a poc a poc.
  • Omplir les copes amb la mousse fins a la meitat, posar una cullerada de natilla a dins i acabar-les d’omplir amb la mousse, procurant que no es vegi la xocolata.
  • Reservar a la nevera fins que qualli, decorar i servir ben fresqueta de nevera amb la decoració que desitgeu.
De fora poden semblar embafadores però baixen en un no res, són boníssimes!



21 de desembre del 2011

Galetes nadalenques




Amb la recepta d'avui aprofito per desitjar-vos unes MOLT BONES FESTES!
Últimament les galetes de Nadal estan molt de moda, etsan publicades a les majories de blogs i a les botigues trobes gran diversitat de motlles per fer-ne. He agafat la recepta del blog Cuina per llaminers i els  motlles utilitzats són de la botiga Farinetes del forn Baltà, ubicada a la carretera de Sants, un vici de botiga. Cal comentar-vos, per als interessats que si us feu memebres del seu facebook rebreu informació de jornades on ensenyen a fer receptes, i ´si teniu fills, a partir de 2 anys ja poden fer els tallers de pastisseria al local del carrer Galileu. Aquestes vacances el Martí s'hi estrenarà fent un tortell de Reis i el briox de la Llufa dels Sants Innocents, us deixo la seva web http://www.farinabalta.cat/
Gaudiu del menjar d'aquestes festes!

Ingredients: (per a unes 50 galetes)
250 g de mantega a temperatura ambient
250 g de sucre glaç
1 ou gran a temperatura ambient o 2 de petits
650 g de farina tamisada
2-3 cullerades soperes de llet
2 cullerades petites d'essència de vainilla (o la que preferiu)

Per la glaça reial:
2 clares d'ou
Sucre llustre
suc de llimona
  • Batre la mantega i el sucre fins a tenir una crema molt suau.
  • Incorporar l'ou previament batut lleugerament i batre
  • afegir l'essència
  • Incorporar molt a poc a poc la farina tamisa i anar remenant amb l'espàtula, fins a tenir una massa  engrunada i poc lligada.
  • Afegir les cullerades de llet, d'una en una, fins que la massa no s'enganxi
  • Formar una bola amb les mans, dividir-la en 4 trossos i embolicar-les amb papaer film.
  • Deixar la massa en repòs a la nevera, millor d'un dia per altre, fins que quedi dura.
  • A l'hora de fer les galetes s'ha de treure la massa de la nevera unes hores abans perque perdi la duresa.
  • Sobre un paper de forn, prèviament untat, s'extén una porció de massa amb l'ajuda del corró fins formar una superfície de 0.3-0.4 cm de gruix. Amb els talla-galetes es van tallant les diferents formes.
  • Es transfereix el paper de forn amb les galetes tallades al damunt d'una safata de forn i s'enfornen, dins el forn prèviament escalfat, durant 8-12 minuts (depenent del gruix de les galetes i del forn) a 180ºC (350ºF). Es deixen refredar a temperatura ambient. Us recomano una superfície antiadherent de silicona que subsitueix el paper de forn untat i va de conya! El venen a Farinetes del Baltà
  • Un cop fredes es guarden dins un recipient hermètic.
  • les podeu consumir tal qual o les podeu decorar amb la glaça reial
  • Per decorar: en un bol es  tiren les clares d'ou i amb les varetes es munten a punt de neu (sense que quedin resseques). I de forma gradual, es va afegint el sucre llustre de mica en mica i el suc de llimona.
  • Posar la barreja a dins una manega pastissera  i decorar.
Bon Nadal!

15 de desembre del 2011

Mousse de taronja amarga amb glaça de xocolata

Per molts anys Toni!


El passat 4 de desembre el Toni va fer 39 anys! Es mereixia un bon pasyís i li vaig fer triar dos ingredients que van ser taronja i xocolata. El pastís creat va ser un Mousse de taronja amarga amb glaça de xocolata negra. Per molts anys Toni!
Ja us podeu imaginar que va volar...Vaig combinar tres receptes diferents extretes de 3 blogs:: el pa de pessic de xocolata està extret de la cuina per a llaminers, el mousse de taronja del blog Escacicuina, i la glaça de xocolata del blog la cuina de casa.
Recordeu que és un pastís que s'ha d'elaborar  amb un mínim de 24 hores d'antel·lació

Ingrdients:

Per la base de pa de pessic:
2 ous
40g farina
40g sucre
25g cacau en pols

Per la mousse de taronja:
300ml de nata per muntar
250ml de llet
300g de melmelada de taronja amarga
70g de sucre
5 fulls de gelatina

Per la glaça de xocolata:
66g d’aigua mineral
480g de sucre
320g de nata per muntar
100g de cacau en pols
3 i ½ fulles de gelatina

Preparació:

Pel pa de pessic de xocolata:
  • Batre els ous amb el sucre fins que quedi una mescla blanquinosa i espumosa.
  • S'afegeix la farina tamisada i el cacau en pols. Remenar a poc a poc
  • En un motlle desmuntable d'uns 23 cm s'hi afegeix la massa repartint-la uniformement
  • Forn preescalfat a 180€ i coure'l durant 10 minuts.
Per fer la mousse:

  • Posar un cassó al foc amb la llet, el sucre i la melmelada, quan aquesta és ben dissolta traiem el cassó del foc-
  • Passem la batedora, seguidament dissolem la gelatina  (prèviament hidratada)i deixem refredar.
  • Muntar la nata i afegir la barreja de llet, melmelada i sucre.
  • Afegim la mescla sobre el pa de pessic refredat i ho posem a la nevera.
Per fer la glaça de xocolata ( quan la mousse ja hagi tingut les seves 12 hores de nevera)
  • Hidratar la gelatina en aigua freda.
  • En una cassó, posar a bullir l’aigua, el sucre i la nata. Quan bulli, apartar del foc, afegir el cacau amarg i remenar bé, si cal utilitzeu un turmix a baixa potencia.
  • Escórrer la gelatina i dissoldre-la en la barreja anterior.
  • Deixar refredar una mica i afegir-la sobre de la mousse freda  i reservar-la a la nevera fins a l'hora de servir.
  • Quan la glaça estigui freda i brillant podeu decorar-la.  Jo vaig optar per fondre xocolata de colors i amb una mànega especial per a xocolata fer formes.
Bon profit!



13 de desembre del 2011

Pasta de full amb crema de mascarpone i fruita


Fa dies que us dec unes quantes receptes, començaré publicant aquest postre de Pasta de full amb crema de mascarpone i fruita que vaig portar a casa la meva mare fa uns dies. Era la primera vegada que cuinava pasta de full (comprada, ja que feta a casa és molt laboriosa, algun dia la faré) i em va encantar el ràpid que puja al forn. Sabent que el Toni no es gaire amant de la crema d'ou vaig trobar aquesta recepta de la Mercè de cuina per llaminers que combina el mascarpone amb la pera. Jo vaig voler afegir-li kiwi pr donar-li més color i a la vegada afegir-hi un nou sabor. És un postre que el millor es fer-lo i menjar-lo de seguida ja que la pasta de full s'estova i la crema de mascarpone es va desfent.

Ingredients:

1 paquet de massa de pasta de full (he fet servir la cocinera)
225 g de formatge mascarpone
50 g de sucre
1 ou
peres (que sigui d'una varietat sucosa) i kiwis
una mica de mermelada d'albercoc o préssec

Preparació:
  • Preparar la pasta de full seguint les indicacions que trobareu al paquet. Li heu de donar una forma rectangular i amb trossos de pasta heu de formar unes tires i posar-les com a segona capa només en els costat per tal de formar unes parets.
  • Abans de posar-la al forn l'heu de pintar amb el rovell d'un ou.
  • Coure la pasta de full el temps que us digui les indicacions del paquet
  • Per fer la crema: barrejar el rovell amb la meitat del sucre i el mascarpone fins aconseguir una pasta cremosa.
  • Es bat la clara a punt de neu amb la resta del sucre i s'incorpora a la mescla anterior, tot remenant amb cura per tal que no es desmunti.
  • Quan la pasta de full ja està freda, al damunt s'hi col·loca la crema de mascarpones amb l'ajuda d'una màniga pastissera.
  • Cobrir la crema amb  làmines fines de peres i kiwis. I per donar una mica de brillantor, es pinten amb una mica de melmelada d'albercoc o préssec diluïda amb aigua.
  • No guardeu el pastís a la nevera perque s'estovarà, conserveu-lo en algun lloc fresc.