Ja sabeu que a casa ens agraden totes les tradicions i llegendes relacionades a l'entorn dels "sants", som una mica "frikis" però d'això ens n'hem format gran part a la nostra carrera humanista. Us deixo una pinzellada del perque la festa dedicada a sant Ponç...
La tradició local explica que, fugint dels seus perseguidors, Ponç va arribar a Barcelona i que, en veure tanta misèria i malalties entre la població, es va posar a preparar pòcimes amb herbes remeieres que coneixia bé, per tal d’alleugerir-ne els dolors. Això li va fer guanyar el respecte i l'admiració dels barcelonins que a partir d'aquell moment van començar a celebrar una fira d’herbes en el seu honor.
La creença popular diu que si es neteja bé la casa el dia de Sant Ponç s'allunyen els paràsits i les xinxes per tot l'any. Antigament era un costum força arrelat posar un paquet d'herbes beneïdes (branquetes de romaní o quatre roses anomenades "roses de Sant Ponç") sota el llit amb la convicció que tenia un alt poder guaridor
ostres, ja em comença a picar tot...
Bé, anem al gra, us deixo la recepta d'aquest cake amb dauets de fruita confitada que serà el nostre esmorzar de la diada.
Ingredients (per un cake petit i no massa alt)
2 ous sencers
80 gr de sucre morè
65 gr de mantega
pell de llimona
115gr de farina
1 culleradeta de llevat
dauets de fruita confitada, l'equivalent a 3 grapats ( va a gust)
un rajolí de ron
Preparació
- Preescalfem el forn a 180ºC
- batem el sucre, la mantega fosa i la pell de llimona
- Afegim un ou i el batem bé. Després afegim el segon ou
- Barregem la farina amb el llevat i els afegim a la pasta
- afegim un rajolí de ron i batem
- deixem reposar una estona la massa i passats uns 10 minuts afegim 3 grapats de dauets de fruita confitada. Barregem bé
- Repartim la mescla en un motlle de cake i posem al forn entre 35 i 45 minuts
3 comentaris:
Carai, Núria! Que interessant! No sabia ni que l'11 de maig era Sant Ponç ni que aquest sant fos el patró dels apicultors i herbolaris. Tinc afició per ambues coses, les herbes i la mel, i això vol dir que el teu post m'ha instruït molt! Gràcies per compartir-ho.
UN esmorzar de Diada i de festa grossa!
Bienvenida a mi espacio. Oye, chica, qué cosas más dulces hay por aquí, me gustan...
Un beso.
Publica un comentari a l'entrada