11 de maig de 2012

Per sant Ponç...cake amb fruita confitada!



Avui 11 de maig és sant Ponç, i ja que m'he proposat seguir un calendari gastronòmic relacionat amb les diades que celebrem a Catalunya avui li dedico la recepta a aquest sant, patró dels herbolaris i apicultors.  La festa coincideix en un dels moments de màxima floració de moltes herbes remeires, per això en molts pobles i, especialment al carrer Hospital de Barcelona, es celebren fires de productes artesanals relacionats amb la mel, les plantes aromàtiques i remeires, les confitures, etc...

Ja sabeu que a casa ens agraden totes les tradicions i llegendes relacionades a l'entorn dels "sants", som una mica "frikis" però d'això ens n'hem format gran part a la nostra carrera humanista. Us deixo una pinzellada del perque la festa dedicada a sant Ponç...
La tradició local explica que, fugint dels seus perseguidors, Ponç va arribar a Barcelona i que, en veure tanta misèria i malalties entre la població, es va posar a preparar pòcimes amb herbes remeieres que coneixia bé, per tal d’alleugerir-ne els dolors. Això li va fer guanyar el respecte i l'admiració dels barcelonins que a partir d'aquell moment van començar a celebrar una fira d’herbes en el seu honor.
La creença popular diu que si es neteja bé la casa el dia de Sant Ponç s'allunyen els paràsits i les xinxes per tot l'any. Antigament era un costum força arrelat posar un paquet d'herbes beneïdes (branquetes de romaní o quatre roses anomenades "roses de Sant Ponç") sota el llit amb la convicció que tenia un alt poder guaridor

ostres, ja em comença  a picar tot...

Bé, anem al gra, us deixo la recepta d'aquest cake amb dauets de fruita confitada que  serà el nostre esmorzar de la diada.

Ingredients (per un cake petit i no massa alt)
2 ous sencers
80 gr de sucre morè
65 gr de mantega
pell de llimona
115gr de farina
1 culleradeta de llevat
dauets de fruita confitada, l'equivalent a 3 grapats ( va a gust)
un rajolí de ron

Preparació
  • Preescalfem el forn a 180ºC
  • batem el sucre, la mantega fosa i la pell de llimona
  • Afegim un ou i el batem bé. Després afegim el segon ou
  • Barregem la farina amb el llevat i els afegim a la pasta
  • afegim un rajolí de ron i batem
  • deixem reposar una estona la massa i passats uns 10 minuts afegim 3 grapats de dauets de fruita confitada. Barregem bé
  • Repartim la mescla en un motlle de cake i posem al forn entre 35 i 45 minuts
llestos! l'any vinent tocarà fer melmelada...




3 comentaris:

Marina ha dit...

Carai, Núria! Que interessant! No sabia ni que l'11 de maig era Sant Ponç ni que aquest sant fos el patró dels apicultors i herbolaris. Tinc afició per ambues coses, les herbes i la mel, i això vol dir que el teu post m'ha instruït molt! Gràcies per compartir-ho.

Gemma ha dit...

UN esmorzar de Diada i de festa grossa!

Irmina Díaz-Frois Martín ha dit...

Bienvenida a mi espacio. Oye, chica, qué cosas más dulces hay por aquí, me gustan...
Un beso.