19 de gener de 2013

Panettone

Panettone de Nadal

Han passat les festes de Nadal, i amb elles un munt d'estones a la cuina. Aquestes vacances no he parat de fer celebracions, Us deixo 1 de les 3 receptes que aniré publicant: el panettone, el tronc de Nadal i postre de turro i mascarpone.
La felicitació d'enguany ha estat un Panetonne per a les 2 dones que més m'ajuden amb la canalla durant l'any: la Marta i la Marina ( mare i sogra) De fet han sigut conillets d'indies perquè era la primera vegada i pel que he vist  l'any vinent hauré de millorar algunes coses ja que pel meu gust va quedar un gust massa fort de llevat i una textura massa espessa.Recepta extreta del bloc Directo al paladar.

Ingredients (per a 3 panettones de mitjans)

Per el polish (massa mare que dóna millors propietats a la massa i un gust més intens. S'ha de fer amb 24 hores d'antelació):
-250gr de farina de força
-25gr de llevat fresc 
-200ml d'aigua

Per la resta de la massa:
-500gr de farina de fotça
-25 gr de llevat fresc
-150gr de sucre
-200gr de mantega a temperatura ambient
-100ml de llet
-un pessic de sal
-un grapat de panses de corint
-un grapat  de trosset de taronja confitada (opcional)
-un grapat de virutes de xocolata (opcional)
-un ou

Preparació del polish (24 hores abans)

  • Barregem tots les ingredients en un bol profund. Tapem amb paper film i deixem fermentar fins que dobli el volum. Ha de quedar una massa tipus esponja. Deixar-la fora de la nevera
Preparació de la massa:

  • Barrejar tots els ingredients en una superfície enfarinada, excpetuant les panses, trossets de xocolata..., i el polish-
  • Quan tinguem la massa ben unida ( després d'amassar bastanta estona) afegim el polish i amassem uns 10 minuts més. 
  • Anar afegint poca farina , si fos necessari, perquè es desenganxi de les mans.
  • Ha de quedar una textura elàstica i suau al tacte.
  • Afegim les panses, trosset de taronja, xocolata, etc.
  • Usem motlles de paper per a panettone (en venda al forn balta farinetes de crta. de Sants)i els omplim fins la meitat. 
  • Es deixa fermentar uns 45 minuts sense tapar-los.
  • Pintem amb ou i posem sucre en granet per sobre
  • Enformar-ho a 175º durant 30-40 minuts.





3 comentaris:

GEMMA ha dit...

Aquets son els millors regals d'agaiment!!! Quina bona pinta...
Petonets.

Cristina ha dit...

Per tenir-la en compte!!!

Fórmules Culinàries ha dit...

Nosaltres també ens vam animar amb el panettone! I si, podem dir que val molt la pena!
T'ha quedat molt bufó!!
ptns!!