14 de juny del 2012

Pastís sant Marc o Massini i doble felicitació!

  

Pastís de sant Marc...



... o Massini...



Aquesta última setmana ha estat intensa de celebracions: el primer anyet del meu fill Jordi i el sant del meu marit, el Toni. Per la primera celebració vaig voler preparar un braç de gitano en forma de número 1, farcit i cobert de ganache tal com em va demanar el meu fill Martí: moooolta xocolata! El fet és que va volar tan ràpid que no vaig poder fer la foto del tall...un altre dia en faré un només pel bloc.



està clar que
aquest pastís no era meu!
1r aniversari del Jordi



 En canvi el sant del Toni el vàrem celebrar amb un Massini o pastís de sant Marc, tot un clàssic que comporta una elaboració una mica llarga però que en mereix moltíssim la pena, el resultat... dolç i complert!
Anoto la recepta, extreta del bloc de la cuina de casa amb alguna variant...preneu-vos el vostre temps...

Ingredients:

1 pa de pessic
almívar
Yema
Trufa
250g de nata muntada
Crocant o ametlla filatejada torrada
Sucre per cremar

Preparació del pa de pessic:
3 ous
100g de farina
100g de sucre
Ratlladura de llimona
  • Separar els rovells de les clares.
  • Batre els rovells amb la tercera part del sucre fins que doblin el volum.
  • Muntar les clares amb la resta del sucre i afegir-les suaument als rovells.
  • Afegir la farina tamisada i la ratlladura de llimona. Abocar dins un motlle d'uns 20 cm untat amb mantega i farina i coure-ho 25 minuts a 180º.
  • Deixar refredar i tallar longitudinalment en tres discs.
Per fer l'almívar:
100ml d’aigua
100g de sucre
Gotes de suc de llimona
  • Coure l’aigua, el sucre i unes gotes de llimona durant 5 minuts. Fora del foc afegir un rajolí de licor, en aquest cas he triat Ron Pujol.

Per fer la trufa:
40g de xocolata al 70%
200g de nata per muntar
20g de sucre
  • Trossejar la xocolata. Escalfar la nata amb el sucre i barrejar fins que es dissolgui el sucre. Abocar la nata calenta sobre la xocolata trossejada i remenar bé fins que es fongui tota la xocolata. Deixar refredar a la nevera, millor d’un dia per l’altre. Muntar amb les varilles elèctriques com si fos nata muntada.
Per fer la Yema:
3 ous
215g de sucre
15g de Maizena
90g d’aigua
  • Batre una mica els ous i barrejar-los amb l’aigua. Passar per un colador fi.
  • Barrejar el sucre amb la Maizena diins d'una cassola.
  • Afegir l'ou colat i encendre el foc remenant contínuament fins que s’espesseixi (una vegada comença el bull) 
  • Abocar sobre una plata ben grossa per tal que es refredi ràpidament

Muntatge:
Tallar el pa de pessic en tres pisos.

Mullar amb almívar un primer pis.
Escampar la trufa per sobre i cobrir amb un segon pis.
Mullar-lo amb almívar i escampar la nata muntada per sobre.

Cobrir amb el tercer pis de pa de pessic i mullar-lo amb la resta d’almívar.
Cobrir tot el pastís de yema deixant que caigui pels costats fins que quedin totes les parets ben cobertes. Allisar bé la part superior i enganxar el crocant per tot el voltant.
Espolsar tota la superfície amb sucre i cremar-la amb un bufador. Adornar al gust de cadascú i reservar a la nevera fins el moment de servir.

Fresquet i amb una copa de cava! Per molts anys Jordi i felicitats Toni!




5 comentaris:

Tapa't de tapes ha dit...

uf! Però si t'ha quedat espectacular... el que més m'agrada dels pastissos de pastisseria és aquesta yema que, a tu, t'ha sortit fantàstica. Petonet i bon cap de setmana, Núria!

Cristina ha dit...

El tinc a pendents. L´havia d' haver fet el cap de setmana passat però no va poder ser per un imprevist. És un clàssic, tant bo, oi?

Núria ha dit...

Gràcies! Cristina, pren-te elteu temps cal fer-lo amb paciència, jo vaig fer el pa depessic i la trua el dia anterior. Ja em diràs que tal et queda

GEMMA ha dit...

A mi m'encanta fer el Sant Marc...a casa triomfa!!
Petonets.

Catieu ha dit...

Molt original el braç en forma de número. M'enduc la idea per alguna ocasió. Pel que fa al massini és un dels pastissos clàssics més bons pel meu gust. t'ha quedat espectacular!!!
Petonets