28 de febrer del 2012

Doble recepta: el trenet i mousse de maduixes




Se que el títol de l'entrada no és gaire gastronòmic, però així és com el va descriure el Martí el dia del seu tercer aniversari.. i és que els seus 3 anys s'ho mereixien!
Aquest ha estat un cap de setmana de celebració: dissabte festa d'aniversari infantil, diumenge aniversari familiar, i dilluns aniversari escolar!
Per tant, com que ha estat un com cap de setmana especial, també deixo una entrada especial: doble recepta de pastís d'aniversari! I de passada m'estreno en la participació al bloc de Memòries d'una cuinera amb la meva aportació al tema dels pastísos d'aniversari!



Per la festa infantil res millor que el Trenet, fet de pa de pessic amb farina integral ( ja que hi havia nens amb algunes intol·lerancies) i moooolta xocolata amb lacasitos, els dos ingredients preferits del meu fill. Teniu la recepta del pa de pessic aqui  Pel muntatge vaig utilitzar dos motlles de cake, un per la locomotora i un pel vagó. La xemeneia està feta amb filipinos. Les rodes amb motlles per  a muffins. La resta de parts estan creades amb jocs de volums de trossos que retallava del cake. Vaig inspirar-me amb un dels trens preferits del Martí, el Thomas. Per la cobertura de xocolata: 200 gr de Nestle postres, 200gr de nata líquida i 60 gr de mantega, tot fos per fer la cobertura. Les vies estan fetes amb Mikados. Les diferents parts les enganxava amb la mateixa xocolata. només cal molta paciència i ganes de fer-ho!


Per la festa familiar vaig optar per un pastís més fresc i suau: un mousse de maduixes extret del bloc de la Mercè del Destapant cassoles. Recordeu que cal fer-lo com a mínim la nit abans, a mi em va costar de quallar una mica, però el gust va resultar boníssim!

Ingredients:
4 iogurts naturals
100gr de sucre
1 sobre de gelatina de maduixa Royal
400 gr de nata
500 gr de maduixots
suc d'una llimona
Per la cobertura: 1/2 sobre de gelatina royal de maduixa, 125gr+125gr d'aigua, xocolata negra per la decoració.

Preparació
  • en un cassó al foc barregem els 4 iogurts amb esl 100gr de sucre fins al punt d'embullició
  • retirem del foc i hi afegim 1 sobre de gelatina de maduixa
  • amb el turmmix triturem totes les maduixes amb el suc de la llimona i les barregem al cassó quan aquest s'hagi refredat una mica
  • muntem la nata i l'afegim a la mescla molt a poc a poc de manera que anem embolcallant tot el puré.
  • utilitzem un motlle desmuntable i ho posema  la nevera que reposi unes quantes hores
  • per la cobertura: 1 hora com a mínim abans de servir-lo fem la cobertura. Escalfem 125 gr d'aigua fins embullició. Ho barregem el 1/2 sobre de gelatina i seguidament aboquem 125gr d'aigua freda. Ho deixem refredar una mica i ho aboquem a poc a poc sobre de la mousse. Ha de reposar a la nevera.
  • la decoració amb xocolata la fem utilitzant un biberó de pastisseria o el decopen de Lekue que va de conya
i a bufar les espelmes!!!
Per molts anys Martí!

23 de febrer del 2012

Coca de llardons i bunyols de quaresma

 
 
Coca de llardons
 
Bunyols de Quaresma (bunyols de vent)

Com heu passat el Carnestoltes? Us heu disfressat? Avui dimecres de cendra és l'inici de la quaresma, per tant, 40 dies per buscar receptes i preparar la Mona de Pasqua. Però abans vull fer un recull d'aquests dies de festa i aprofitaré per ajuntar dos receptes que hem fet a casa: la tradicional Coca de Llardons de Dijous Gras  i els Bunyols de Quaresma, que en aquesta ocasió els he fet de vent. Totes dos receptes han estat extretes del bloc de la Gemma Clofent, la Cuina de casa.  Com ja sabeu sóc mare de dos nens, per tant no puc evitar penjar una foto dels meus petits disfressats! la dels pares millor la guardo.

Coca de Llardons
Ingredients:
1 làmina de pasta de full
100g de llardons una mica picats
sucre
pinyons
1 ou
licor d’anís i canyella en pols

Preparació:
  • Estirar la làmina de pasta de full amb un corró, pintar-la amb una mica d’anís i espolsar-la amb canyella.
  • Dividir imaginàriament la làmina en tres parts longitdinals.
  •  Escampar per sobre la franja central la meitat dels llardons i sucre. Doblegar una banda sobre la franja central i xafar-la una mica amb el corró.
  • Tornar a posar anís, canyella, la resta de llardons i sucre.
  •  Tapar amb l’altra banda i tornar a xafar-la amb el corró. 
  • Pintar la coca amb l’ou batut i espolsar-la amb la resta del sucre i els pinyons. Coure la coca al forn a 190º fins que sigui daurada, uns 30 minuts.
Bunyols de Quaresma (bunyols de vent)
 
Ingredients: (per uns 40 bunyols petits)
125ml de llet
75g de farina
60g de mantega
3 ous
sal
anís sec
sucre

Preparació:
  • Posar la llet i la mantega en un cassó al foc, amb un pessic de sal. Quan la llet bulli i tota la mantega s’hagi fos, afegir d’un sol cop tota la farina tamisada i deixar coure, sense parar de remenar, fins que aquesta massa es separi de les parets del cassó.
  • Retirar la cassola del foc, afegir un ou i remenar amb espàtula fins que quedi homogeni. Afegir el segon ou. El tercer ou el batrem abans i l'anirem afegint a poc a poc perque depenent del tamany potser no caldrà posar-lo tot.La pasta no ha de quedar ni molt espessa ni massa líquida. Ha d'anar caient a poc a poc des de l cullera a la cassola.
  •  Fregir petites porcions de la pasta en oli calent, i millor fer-ho amb fregidora perque s'inflaran molt ràpid.
  • Quan estiguin, encara calents, mullar-los amb una mica d’anís sec i arrebossar-los amb sucre.
Bon profit!


I ara els meus petits...

20 de febrer del 2012

Pastís de mascarpone amb fruites del bosc

 
Avui us penjo el pastís d'aniversari que li vaig preparar a la meva àvia.. 83 anys! Una dona treballadora, forta i sempre al servei dels altres, i que malgrat l'edat, sempre em té els seus canalons "celestials" per quan la visito... felicitats iaia! La recepta està treta del bloc de la meva veïna santsenca, la Mercè del Destapant cassoles. Només amb la combinació de colors que presenta ja et fa la boca aigua...fàcil i ràpid! I sobretot...
...boníssim de veritat!
 
Ingredients:
2 iogurts
1 mida de sucre (la del iogurt)
1 mida de farina
3 ous
250 de nata líquida
3/4 de tarrina de mascarpone
fruites vermelles (a la Sirena n'hi ha un que va molt bé!)
trossets de xocolata blanca per decorar
Preparació:
  • Barregem els iogurts, la nata líquida, els ous, el mascarpone, el sucre i finalment mesclem la farina tamisada mentre anem barrejant amb una espàtula.
  • Escalfem el forn a 180º i coem  uns 30-40 minuts.
  • Deixem refredar. 
  •  En una paella escalfem les fruites vermelles amb una mica de sucre a gust fins que deixin anar el seu suc. Escampem suc i fruites per sobre el pastís. Reserveu-vos una mica de suc per tirar-lo per sobre de cada porció de pastís i decorar el plat.

11 de febrer del 2012

Flam de coco


Un postre fresc i lleuger que baixa en un tres i no res, tret del bloc de la Gemma, la cuina de casa, amb el canvi del gust de llimona per suc de taronja natural! Si encara teniu sobres de coco de la temporada de panellets ( a casa nostra és molt típic perque els panellets de coco són els que menys ens agraden) aquesta recepta es perfecta per aprofitar-les. La textura final és sorprenent ja que l'efecte final combina una capa de flam amb una capa de coco. Ja ho sabeu, si teniu convidats amants del coco, aquesta recepta és fàcil, ràpida i us farà quedar molt bé!

Ingredients:
100g de coco ratllat
500ml de llet
4 ous
100g de sucre
el suc d'una taronja
Caramel

Preparació:
  • Estovem el coco amb la meitat de la llet.
  • Escalfem la resta de la llet amb el suc de taronja Quan arrenqui el bull barrejar amb el sucre i els ous que prèviament haurem batut,
  • Afegir el coco amb la resta de la llet i abocar dins un motlle caramel·litzat
  • Coure-ho al bany Maria al forn a 150º, prèviament escalfat, durant 1h i 30 minuts.
  • Deixar refredar i reservar a la nevera fins el moment de servir.Decoreu amb una mica de coco espolvorejat per sobre del flam
i cap dins!



2 de febrer del 2012

Coca de magdalena amb virutes de xocolata


A casa nostra, llevar-se un dissabte i no tenir un bon esmorzar preparat és començar el cap de setmana amb el peu esquerra. Per això els dijous o divendres em dedico a preparar alguna coca per gaudir-la tots junts a casa. Aquesta setmana vaig triar la coca de magdalena de la Mercè del Destapant Cassoles, però amb l'additiu de les virutes de xocolata. És boníssima, esponjosa i baixa de meravella!! Us la recomano! Aquesta coca no va arribar ni al dilluns...

Ingredients:
150 de llet
225 de farina
180 de sucre
2 ous
1 sobre de llevat
125 d'oli de girasol
essència de vainilla
un rajolí d'oli per untar el motlle

Preparació:
  • Barregem els següents ingredients: la llet, el sucre, l'oli de girasol i els rovells d'ou fins que la massa estigui lligada.
  • Afegim l'essència de vainilla i la farina barrejada amb el llevat passada pel
  • Muntem les clares a punt de neu i les afegim a la crema molt a poc a poc perque no s'abaixin gaire.
  • Afegim un grapat de virutes de xocolata i les barregem a la crema a poc a poc
  • Untem el motlle de silicona amb un rajoli d'oli. Si és un motlle d'alumini millor fer-ho amb mantega
  • Omplim el motlle amb la crema i a lúltim moment  escampem sucre per sobre ( unes quantes cullerades)
  • Preescalfem el forn a 220º uns i enfornem (per sobre i per sota) 15 minuts aproximadament. El sucre de sobre ha de quedar morenet.


l'esmorzar del dissabte...